Tafel activiteiten


Van ontbijtgranen tot motoriek activiteiten


Veilig verven met eetbare verf

Verf maken met spullen uit de supermarkt.

Wat heb je nodig?

1 beker water

1 beker zout

1 beker bloem

en voedingskleurstof naar wens.

mix kom

garde

bekertjes of bakjes

lepel of roerstok

 

Wat moet je doen?

Doe het water, zout en bloem in de kom en mix dit goed met de garde. Verdeel het over het aantal bekertjes of bakjes naar wens en voeg daar de voedingskleurstof toe en roer het goed door. En het is klaar voor gebruik.

Veel plezier ermee!

Pas wel op met de kleren want ervaring leert dat de voedingskleurstof niet tot bijna niet uit de kleren gaat.


Kerstboom schilderen en plakken

Stuk papier van de rol dit keer van de Ikea vast plakken met schilders tape op tafel. Groen laten verven en daarna met stickers beplakken. Deze kwamen van de action.


Gel

Met Gel kun je hele leuke dingen doen met kinderen die even vermaakt moeten worden aan tafel. Je wilt even de nodige groente snijden aan tafel voor het eten maar de kleine begint jengelig te worden. Wat dan? Dit is een hele leuke manier van afleiding bieden.

Wat heb je nodig?

Stevig diepvries zakje

Haargel

Iets om er in te doen, in dit geval wiebeloogjes (als je iets erin doet let dan op dat het geen scherpe randjes heeft, dit omdat anders het vermaak van korte duur is omdat het zakje dan zal scheuren, pompon balletjes of zo werken heel goed bij de kinderen mede vanwege de felle kleuren)

Tape

 

Wat moet je doen?

Je vult het zakje met wat gel, iets minder dan de helft is meer dan genoeg.

Je doet de oogjes erbij en drukt voor het sluiten van het zakje voorzichtig de lucht er uit. Pas op dat je de gel er niet bij mee uit drukt. 

Je vouwt het zakje aan de bovenkant 3x om zodat bij een beetje druk niet direct alles aan de boven zijde er weer uit komt. En plakt het vast op de tafel. En ontdekken maar. Blijf het wel in de gaten houden. Niet ieder kind vind het leuk maar daar kom je alleen achter door te doen. Het leuke hieraan is dat je zo de spierkracht bij de kleintjes traint en de fijne motoriek stimuleert. Maar het belangrijkste blijft dat het leuk moet zijn anders gaan kinderen er echt niks mee doen. Ontdekken wat ze wel of niet leuk vinden doe je tocht samen, dus geniet er ook van.

Vind je kind het niet leuk, leg het weg en probeer het een andere keer nog eens. Je hebt kans dat ze het dan wel leuk vinden. Nieuwe dingen kunnen voor die kleintjes ook heel eng zijn.


Plakken

Wij kregen van een ouder een mail met de vraag hoe houden wij in de opvang kleine kinderen aan tafel even bezig zodat we tussendoor de nodige dingen kunnen doen. Maar ook hoe we daarbij op een leuke manier iets aanbieden wat educatief is en de motoriek stimuleert van kinderen. Dit is een manier die wij vaak gebruiken en ook voor thuis heel goed werkt. 

Blijf uiteraard wel binnen het kind in de gaten houden, maar dat spreekt voor zich.

Dit is een hele leuke tafel activiteit die we op verschillende manieren toepassen met verschillende materialen. Zo ontdekken de kinderen de verschillende structuren, vormen en materialen. Het is dan ook direct goed voor de grove maar ook fijne motoriek.

 

Het leuke hieraan is dat je echt van alles kunt aanbieden erop. Zoals op de foto's te zien is kun je van huidig speel materiaal aanbieden tot spullen in en rondom huis. Probeer het uit, want ieder kind is anders en niet ieder kind vind dezelfde materialen leuk om mee te spelen. Het ene kind begint direct al te ontdekken en de ander zul je op weg moeten helpen door dingen voor te doen. Maar het belangrijkste is, houd het leuk alleen dan krijg je het gewenste resultaat.

 

Tip; Vind je kind het niks probeer het dan op een ander moment eens aan te bieden met andere materialen of bied het op een andere manier aan. Denk hierbij aan, aanbieden op de grond. Daarbij heeft een kind meer bewegingsruimte en kan het zich prettiger bij voelen. Of om ook het zitten, staan en lopen te motiveren bied het aan tegen de deur of zijkant van een kast.


Wat heb je nodig?

- plakbaar kaftpapier

- schaar

- schilderstape

- de materialen om mee te laten spelen

 

Wat moet je doen?

- Knip een stuk van het plakbaar kaftpapier

- leg deze met de plakbare kant naar boven op tafel

- Plak de randen vast op de tafel met schilderstape

- leg de spel materialen erop en het kind kan gaan ontdekken


Verven zonder vies te worden

Verven maar dan niet vies willen worden, tja een uitdaging? Misschien is dit een manier.

Er zijn kinderen die kunnen er echt niet tegen dat ze vieze handen krijgen. Toch zou je ze misschien graag zelf willen laten ontdekken wat er gebeurt als je Geel en Rood mengt. Of is er een opa of oma jarig en wil je ze toch iets laten knutselen. 

Dit is een manier om dat op te lossen!

Zoals op de foto te zien is hebben we op kartonnen bordjes klontjes plakkaat verf gedaan en dat in een plasticzakje gedaan. De kinderen konden vervolgens met hun handen de bordjes plat drukken waardoor de verf ging mengen.

 

Ook hierbij is het weer kijken en ervaren of het kind dit dan wel wil doen. Het ene kind is het andere kind niet. Onze ervaring is dat de kinderen die het niet erg vinden de handen vies te krijgen, dit niet uitdagend genoeg vinden. Zij vinden dit een nieuwe manier van ervaring die ze niet allemaal leuk vinden of maar van hele korte duur.

Wij kunnen alleen maar aangeven dat dit een manier is, maar door het te doen ervaar je of het kind het wel of niet leuk vind.

 

Wat hebben we uiteindelijk van die bordjes gemaakt?

Slakken


Sneeuw

Kliederen is één van de dingen die we veel doen met de kinderen aan tafel. Sneeuw op tafel, hoe dan?

 

Simpel, met slagroom. 

 

Kinderen laten ontdekken en voelen is zo ontzettend belangrijk. Je spuit wat slagroom op hun tafelblad of op de tafel zelf en afwachten maar.....

Het is zo leuk om te zien wat een kind er mee doet. De een gaat er direct met volle handen in en de ander durft er nog niet eens met een vinger aan te zitten. Ook hierin is het weer heel belangrijk om het leuk te houden.

 

Tip; Veel mensen willen een cake smash fotosessie voor als de kleine 1 is en komen dan heel teleurgesteld thuis omdat hun kind zich niet gedragen heeft als op het voorbeeld. Onthoud niet ieder kind houd van kliederen maar dit is wel een leuke manier om ermee te oefenen. 

 

Houd wel doekjes bij de hand!