Halloween

Een leuke feestdag die heel goed kind vriendelijk gemaakt kan worden. 

Mummie

Laat de kinderen stukken schilders tape op een vel papier plakken en kleed het aan door wiebel oogjes erbij te plakken en pompons als neus en klaar. 


Pompoen versieren

Pompoenen uithollen daar hebben die kleintjes nog niet de kracht voor meer versieren kan wel.

Pompoen

Door plakbaar kaftpapier om te draaien en die vast te plakken met schilders tape op tafel heb je al een ontdekking op zich. Voeg daar wat crêpepapier bij om erop te plakken en je hebt de basis van de pompoen.

Vouw het kaftpapier dubbel en kleed hem aan door een mond neus en oogjes op te plakken. En klaar!Herfst

Voor baby's en Peuter is de herfst een hele leuke tijd waarin van alles te ontdekken is. Want alles wat eerst groen is veranderd nu in eens van kleur. Bladeren vallen op de grond en Paddenstoelen groeien uit de grond. Binnen het thema herfst kun je dan ook ontzettend veel leuke dingen doen.


Uil

De uil is zo'n mooi dier die je niet vaak ziet maar in heel veel kinderboeken toch voor komt. Je kunt heel veel met de uil doen, maar ooit al wel eens aan gedacht dat je hem ook zijn veren kunt geven met herfstblaadjes? 

De eekhoorn

Hierbij geld het zelfde als de uil, je ziet ze niet vaak maar ze zijn zo leuk.

Hieronder zie je een resultaat van het verf in herfst kleuren aan bieden en op geheel eigen wijze daar een draai aan geven. Volgens het kind was het een hele bijzondere eekhoorn.

De Egel

Die zie je nu wel wat vaker doordat ze druk op zoek zijn naar een geschikte plek om de winter door te komen. Maar ook zo leuk. Wat dacht je van de stekels stempelen met een vork en verf. Zo leuk en voor de hele kleintjes best een uitdaging. Met een wattenstaafje is dan ook een leuke manier als de vork te veel vraagt.

Om zelf een uil, eekhoorn of egel te knutselen zoals deze hebben we hieronder een printklare versie gemaakt om zelf mee aan de slag te gaan.

Veel plezier.

Download
Print versie herfstdieren
herfst dieren.pdf
Adobe Acrobat document 421.2 KB

Herfstboom maken

Tijdens het wandelen zien jullie samen de bomen van kleuren veranderen. Praat er over, verzamel ze en bij thuis komst samen kijken naar de kleuren. Hoe leuk is het om er samen een knutsel aan te koppelen. DIt is ook ontzettend leuk op de opvang.

 

Wat heb je nodig?

- plakkaat verf

- schoteltje

- kwast

- verf schort 

- papier

- potlood

- schaar 

- lijm

- aardappels

- mesje

 

Wat moet je doen?

- snij van te voren de aardappels door de helft en snij daar blad figuurtjes uit, waarbij je de buitenste deel wat lager weg snijd zodat je een stempel overhoud.

- Bespreek samen welke kleuren verf je op het schoteltje doet voor het stempelen.

Tip; Wil je straks alles snel kunnen opruimen, doe een boterhamzakje om het schoteltje en doe daar het verf op. Bij het opruimen hoef je dan namelijk alleen het zakje maar van het schoteltje af te halen zonder afwas.

- laat het kind(ren) met een kwast het verf op de stempel smeren en stempel dit op papier.

- Hebben ze dit gedaan, en alle verf is opgeruimd laat je de kinderen op een ander papier hun arm en hand omtrekken en knip je dit uit. Binnen de opvang maakten we hier vaak een tweede activiteit van en dat was dat ze de boom moesten uit prikken.

- Als de gestempelde blaadjes droog zijn en de boomstam ook klaar is plak je de boomstam erop en de herfstboom is klaar.


Blaadjes plakken

Wat heb je nodig?

- verzamelde herfst spullen

- plakbaar kaftpapier

- schilderstape

 

Wat moet je doen?

- Ga samen wandelen en verzamel onderweg allemaal herfst spullen. Eenmaal thuis kun je dit met een föhn drogen of gewoon even laten liggen op de vensterbank.

- Neem dan de plakbare kaftpapier, met de plakkant naar je toe. Plak deze met schilderstape tegen het raam.

 

Nu kunnen de kinderen hun verzamelde spullen tegen het raam plakken en doordat de zon er tegen aan schijnt komen de kleuren van de bladeren nog beter zichtbaar.

 

Het is dan ook een leuke manier om samen te kijken naar de verschillen in de bladeren en ook de kleuren. Voelen over de bladnerven, boven kant blad en de onder kant. Samen ontdekken. De herfst kan zo mooi zijn!

Spinnen spel

Door een 'sokken'mandje met touw of wol te door kruisen maak je als het waren een soort van spinnenweb. Sommige kinderen hebben net even wat extra stimulans nodig wat betreft hun motoriek. Dit is een leuk spel om samen te oefenen. 

 

Zoals op de foto te zien is hebben we wat yoghurt snoepjes in het mandje gelegd en de kinderen moesten met de vork de spinnen (snoepjes) vangen. Dit kan natuurlijk ook fruit wezen of iets anders.

 

Moeilijkheidsgraad; Probeer het ook eens maar dan zonder het web aan te raken.


Tover spin

Teken met witte wasco een spinnenweb op een wit A4tje, mag best met wat kracht zodat de wasco goed op het papier staat. Laat kinderen er vervolgens met waterverf of een theezakje over heen verven. En zie de verbazing bij de kinderen hoe de spinnenweb te voorschijn komt.

 

Tip; teken ook met wit wasco een spinnetje ergens in het web als extra spel element.


Pompoen plakken

Teken op een A4tje een pompoen of print onderstaand document uit (volgt later vanavond) en laat de kinderen deze beplakken. Wij hebben hier een strook crêpe papier in stukjes geknipt en deze in een bakje gedaan die de kinderen met pritt stift er op mochten plakken. Toen die af was mochten de kinderen er nog wiebel oogjes en een pompon balletje voor de neus erop plakken. 

Een leuke simpele knutsel om samen te doen en te zien wat de creaties gaan worden. Veel plezier!